Collega's in de media

Magazine Kektus, mei 2019

Geld verdienen tijdens festivals!

 

Manouk van Heesch (24), Pierre van den Berkmortel (21) en Patrick van de Looy (32) hebben een aantal dingen gemeen. Ze komen uit Oirschot, begonnen hun bijbaantje bij Van Overbeek Sanitair, werken hier nog steeds en zijn content met hun werkgever. Eerstgenoemde laat van zich horen en zien in de zomervakantie, de twee heren zijn in vaste dienst. Beerzenaar Jan van Brunschot (30) – docent natuurkunde – is een gedeelte van zijn zes weken durende zomervakantie ook van de partij.   

 

Zestien jaar was Manouk toen ze toiletten en douches stond te poetsen in ‘t Gelredome, terwijl Marco Borsato zich op het podium van zijn muzikale kant liet zien. Ze ving regelmatig een glimp van de zanger op en genoot van de geweldige ambiance. Hoe tof is dat? Geld verdienen tijdens een concert of evenement? “Hartstikke tof,” lacht de studente bestuurskunde. “Ik maak van dichtbij mee wat achter de schermen gebeurd, kom backstage bij festivals als bv. Tomorrowland en Lowlands. Indrukwekkend! Soms kom ik in de buurt van VIP’s die vaak dankbaar zijn voor het werk dat we leveren. Ze geven regelmatig fooien. De saamhorigheid tussen collega’s is groot, er heerst een soort kampgevoel, slapen in een container met stapelbedden. Als ik ga werken zeg ik: ‘Doei! Bén weer een weekendje weg’. Zo voelt dat.” Deze Oirschotse schone is een mooi voorbeeld van hoe je bij Van Overbeek Sanitair ‘onder aan de ladder’ begint en jezelf omhoog kunt werken naar een leidinggevende functie. Dat hoeft niet, het mag. Heb je iets in je mars en de juiste instelling? Dan wordt dit opgepikt. Patrick van de Looy kan erover mee praten. Ook hij liep op zestien jarige leeftijd rond als schoonmaker, werkte vooral in het buitenland en is nu planner zodat ie vaker thuis kan zijn.

 

Een fijn boaske

 

Op festivals en andersoortige evenementen leerde hij snel schakelen, voor zichzelf op te komen, de juiste acties uit te zetten en zelfvoorzienend te zijn. “De job van servicemedewerker indertijd heeft mij gevormd, sterker gemaakt. Ik zou dit werk iedere jongere aanraden. Het is hard werken, maar leuk hard werken. Je bouwt vriendschappen op. Kicken hoor om op gerenommeerde festivals te zijn en een graantje mee te pikken van optredens.” Het viertal weet dat Van Overbeek Sanitair een naam heeft opgebouwd in de wereld van mobiele sanitaire voorzieningen. Patrick: “Een Oirschots boerke die in China toiletpotten wegzet? Da doet ie toch mér. Ik heb aan Peter een fijne boaske.” Pierre knikt bevestigend. Via, via kwam hij zo’n drieënhalf jaar geleden bij Van Overbeek werken. Hoewel de technicus niet aan carrière planning doet, ziet en ruikt ie heus zijn kansen. Volgde al cursussen, gefaciliteerd door Van Overbeek.

 

Niet zo sexy?

 

Afgelopen winter heeft hij gewerkt op de 1e wintereditie van Tomorrowland in het Franse Alpe d’Huez, één groot avontuur. Pierre kijkt tevreden terug op het werk als schoonmaker, nu gaat hij naar festivals in de functie van technicus. “Op locatie heb je elkaar nodig om kwaliteit te leveren, het geeft mij voldoening als deze opdracht slaagt.” En precies zo voelt Jan van Brunschot dat ook, als ‘broekie’ ging voor hem een wereld open tijdens zijn eerste Lowlands festival. “Stel je eens voor! Zo’n weiland is volledig kaal, een paar dagen later én het gigantisch festival kan beginnen. En ik heb daar een bijdrage aan mogen leveren. Magisch! Het werk is zo leuk dat ik in de zomervakanties nog altijd van de partij ben, zelfs nu ik vader ben.” Toiletten, douches en wastafels poetsen!? Dat klinkt misschien niet zo sexy als je zou willen, maar bedenk de volledige entourage van een festival erbij en dan komt ’t toch dicht in de buurt. Je hebt de beschikking over goeie attributen, kunt hygiënisch werken, zeker als je het bijhoud. De heren en dame zijn eensgezind: “Wij poetsten liever de toiletten dan achter de bar te moeten staan. Dan kan je niet even een rustmoment pakken om naar een spectaculaire act op het podium te kijken.”

 

Werken bij van overbeek?

Als crew member van Van Overbeek ben je flexibel inzetbaar in de maanden mei tot en met september. Je bent 16 jaar of ouder, een echte teamplayer en zeer servicegericht!

Samen met je vrienden aan de slag voor van Overbeek?
Delen dan!